Menu Zamknij

Brokuł – świeża zieleń na jesień

broccoli-1238250_1920-min

Brokuł
to wspaniałe zielone warzywo, którego uprawy zostały zapoczątkowane na Cyprze,
już w Starożytności. Są to
rośliny jednoroczne, pochodzenia roślin krzyżowych. „Zielony kalafior” to
potoczne określenie brokuła, jednakże cechą odróżniającą te dwa warzywa,
oczywiście oprócz koloru, jest struktura różyczek. Kalafior ma je bardziej
zbite, brokuł natomiast bardziej kruche.

Co ciekawe i jednocześnie wyróżniające to warzywo, jest to, iż brokuły dobrze znoszą kilkustopniowe mrozy, mogąc rosnąć nawet do połowy grudnia. W brokuły możemy zaopatrywać się przez cały rok, jeśli nie w formie świeżej, to mrożonej.

Oprócz bardzo apetycznego wyglądu i niebanalnego smaku, właściwości odżywcze są
największą zaletą brokułów. Jest to produkt przede wszystkim niskokaloryczny,
bowiem zawiera ok. 30 kcal w 100 gramach, co jest cenną informacją dla osób,
które chcą zrzucić kilogramy w zdrowy sposób. Brokuły to bogate źródło potasu,
wapnia, żelaza, manganu, fosforu, siarki, magnezu, jak również i witamin: A, B₁, B₂, B₆, C, K, PP, kwasu foliowego. Ten wyjątkowy
skład będzie chronił nasz organizm przed niedokrwistościami, osteoporozą, dbał
o układ nerwowy, pokarmowy, sercowo-naczyniowy. Oczywiście, to nie jedyne
zasługi, brokuł został wyróżniony pierwszym miejscem w kategorii warzyw
najsilniej chroniących przed nowotworami. Za działanie przeciwnowotworowe są
odpowiedzialne takie składniki jak: beta-karoten, sulforafan, izotiocyjany,
chlorofil, indol-karbinol.

Brokuły chętnie wybierane są przez kobiety ciężarne, ze względu na ich skład. Potas ma właściwości obniżające ciśnienie, co jest istotne przy występowaniu obrzęków podczas trwania ciąży. W tym okresie rośnie również zapotrzebowanie na wapń, który jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój kośćca i zawiązków zębów u dziecka. Niedobór żelaza, przede wszystkim doprowadzi do niedokrwistości, która będzie się objawiać między innymi ogólnym osłabieniem, bólami głowy, łamliwością paznokci, wypadaniem włosów oraz bladością skóry. Kwas foliowy, chyba najbardziej istotny, ponieważ zapobiega urodzeniu dziecka z wadami cewy nerwowej. Ten składnik jest o tyle specyficzny, że kobiety powinny sobie go dostarczać na odpowiednim poziomie jeszcze przed zajściem w ciążę, aby zminimalizować ryzyko uszkodzeń układu nerwowego przyszłego dziecka.

Warto wspomnieć, iż brokuł jest bardzo popularnym posiłkiem także wśród kulturystów, bowiem ma działanie wzmacniające stawy i mięśnie. Przy okazji tematu stawów: są dowody na to, że substancja sulfofran, która znajduje się w brokułach wspomaga blokowanie enzymów, odpowiedzialnych za niszczenie stawów,czego efektem jest choroba zwyrodnieniowa stawów. Powinniśmy wiedzieć, że ta choroba, niesie za sobą poważne konsekwencje prowadzące do utraty sprawności.Jest to bardzo cenna informacja, ponieważ jak dotąd nie ma skutecznego leku na zwyrodnienia stawów, więc warto potraktować brokuła, jako prewencja poważnych chorób.

Brokuły możemy spożywać zarówno w formie gotowanej, jak i surowej. Najczęściej jednak wybierane są brokuły gotowane. Zalecane jest, aby gotowanie nie przekraczało kilkunastu minut. Należy pamiętać, że im dłużej poddajemy brokuły obróbce termicznej, tym jest większa utrata witamin i minerałów.

Zastosowanie kulinarne brokułów jest bardzo szerokie. Często są wykorzystywane jako dekoracja, lub składnik sałatek, wielu potraw z dużym udziałem warzyw, ale również w formie zupy.

Anna Ciulkin