Dzień pikantnych potraw

16 stycznia to dzień, w którym pikantne potrawy mają swoje święto. Sympatycy ostrych smaków uwzględnią w swoim menudania, w których królują takie przyprawy jak chilli, curry, pieprz, czosnek, czy wasabi. Wszystkie te dodatki nadają potrawie zupełnie innego wyrazu, dzięki temu nawet ze zwyczajnych dań, można stworzyć coś zupełnie odmiennego. W Polsce to święto nie jest jeszcze zbyt powszechne, ale na pewno znajdą się osoby, które w pikantny sposób urozmaicą swój jadłospis.
Ostre przyprawy mają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Co również istotne, teraz w okresie zimowym, mają działanie rozgrzewające. Kuchnie chińska, tajska, czy meksykańska są właśnie przedstawicielami pikantnych potraw. Jednakże, nie musimy tym się sugerować, bo praktycznie z każdej potrawy można wymyśleć coś nowego. Warto tutaj wspomnieć, że spożywanie pikantnych potraw ma wpływ na naszą figurę. Po pierwsze, ostrego jedzenia zjemy po prostu mniej, ze względu właśnie na tą wysoką pikantność, a po drugie, zostaje przyspieszona przemiana materii. Jest to efekt wpływu na nasz układ krwionośny, poprzez rozszerzenie naczyń i zwiększenie przepływu krwi. Dodatkowo, dzięki temu znacznie zostaje zmniejszone odkładanie się złogów cholesterolowych w świetle naczyń krwionośnych. Pozytywne działanie zdrowotne ma również dodatek do potrawy papryczek chilli. Należy jednak pamiętać, że są wyjątkowo ostre, dlatego jej ilość w potrawie powinna być niewielka. Papryczki te są źródłem witaminy C i A, które podnoszą odporność organizmu, co również jest istotne w okresie zimowym. Witaminy te są przeciwutleniaczami, czyli zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników odpowiedzialnych za szybsze starzenie się, oraz wywierają wpływ przeciwnowotworowy.
Czosnek nadaje potrawom innego akcentu w smaku , ale również zawiera wiele cennych składników. Oprócz wartościowego składu aminokwasów, pochodzących z rozpadu białka, to również wpływa korzystnie na układ immunologiczny, ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwzawałowe. Czosnek jest wyjątkowo chętnie spożywany, ponieważ jest nazywany „naturalnym antybiotykiem”. Zalecane jest spożywanie około 2 ząbków czosnku dziennie dla najlepszego efektu terapeutycznego.
Wszystkie ostre przyprawy działają pobudzająco na pracę żołądka i jelit. Jest to szczególnie ważne dla osób, którym towarzyszą zaparcia, natomiast ci, którzy cierpią na choroby wrzodowe lub inne gastryczne, powinni jednak unikać potraw pikantnych.
Potrawy, które są dla nas zbyt ostre najlepiej popijać jogurtem naturalnym. Osadza się na przełyku, a także osłania kubki smakowe zawarte na języku, co sprawia, że mniej czujemy pieczenie związane z przyprawami. Często konsumenci sięgają po zimne piwo, jednak ono potęguje ostry efekt.
W związku z dniem pikantnych potraw, ze swojej strony proponujemy spaghetti chili w soku pomidorowym. To danie to świetna propozycja obiadu, który zapewni nam sytość przez dłuższy czas, dzięki węglowodanom złożonym zawartym w makaronie. Taka potrawa to świetne połączenie wszystkich dobrych źródeł składników, o których wspominaliśmy wcześniej. Nie trzeba również pozyskiwać przepisów na nietradycyjne potrawy, wystarczy urozmaicić te, które lubimy i często spożywamy.
Anna Ciulkin