Jak dietą wzmocnić odporność i nie chorować ?

Jak dietą wzmocnić odporność i nie chorować?
Okres jesienno-zimowy, a także czas kiedy zbliża się wiosna
to duże wahania temperatur, a co za tym idzie zmiany odzieży, niekoniecznie na
adekwatną do pogody. Wszyscy wokół nas chorują, kaszlą i kichają. Jak się przed
tym bronić?
Podstawą jest prawidłowo zbilansowana dieta. Jej
energetyczność nie powinna być zbyt niska, a udział makro i mikroskładników
powinien spełniać dzienne zapotrzebowanie organizmu.
W zapobieganiu i leczeniu przeziębień, czy grypy stosujemy
zazwyczaj różne leki. Zamiast po nie sięgać lepiej poznać produkty, które
wykazują działanie przeciwzapalne i w sposób naturalny zadbają o nasze zdrowie.
Aronia – rewelacyjne źródło antocyjanów, które są związkami
należącymi do polifenoli o silnym działaniu przeciwzapalnym. To związki, które
również zaleca się w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, przewlekłych chorób jelit, czy w stanach zapalnych stawów.
Czosnek – od lat uważany za naturalny antybiotyk. I
rzeczywiście możemy śmiało tak uważać dalej, ponieważ zdolność czosnku do
hamowania procesów zapalnych jest porównywalna do niesteroidowych leków
zapalnych.
Czarny bez – podobnie jak aronia, to źródło antocyjanów. W
okresie wzrostu zachorowań poleca się stosowanie soku z czarnego bzu.
Aloes – to naturalny sposób nie tylko na wzmocnienie
odporności, ale dodatkowo jego sok wykorzystywany jest w leczeniu owrzodzeń
przewodu pokarmowego i nieswoistych chorób jelit (w okresie remisji). Można go
również wykorzystywać zewnętrznie w celu szybszej regeneracji skóry.
Orzechy włoskie – wyróżnia je spośród innych orzechów
zawartość kwasu alfa-linolenowego, który to odpowiedzialny jest za hamowanie
procesów zapalnych. Pamiętajmy jednak, że ze względu na ich wysoką kaloryczność
powinniśmy kontrolować spożycie ich ilości.
Zielona herbata – na nasze szczęście i zdrowie, zielona
herbata zyskała sporą popularność w naszym kraju. W liściach zielonej herbaty
znajdują się m. in. katechiny, które są dużym sprzymierzeńcem naszej
odporności.
Kurkuma – ma wiele wspólnego z profilaktyką, ale i leczeniem
chorób nowotworowych, ze względu na hamowanie silnych procesów zapalnych. To
znaczy, że kurkuma może hamować rozwój kancerogenezy, u podłoża której leży
przewlekły stan zapalny.
Imbir – nie można o nim nie wspomnieć, jest świetnym dodatkiem do herbaty w chłodne dni, ponieważ działa rozgrzewająco. Oprócz rozgrzewania i wspaniałego aromatu silnie wspiera także odporność.
Anna Ciulkin