Pierwsze śniadanie – dlaczego tak ważne? Pomysły na posiłki

Pierwsze śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niby każdy wie, ale nie każdy o tym pamięta 🙂 Najważniejsze to należy uświadomić sobie dlaczego jest tak ważne. Pominięcie pierwszego śniadania przekłada się na zdecydowanie wolniejsze działanie metabolizmu. Mówiąc wprost: nastawiony jest bardziej na magazynowanie, niż na spalanie. Dlaczego? Bo nie wie, kiedy zjesz pierwszy posiłek, czyli kiedy dostarczysz mu energii na procesy życiowe. Czy przez to mamy większe tendencje do tycia? Zdecydowanie tak.
Po co mi szybszy metabolizm? Bo dzięki temu utrzymuję prawidłową masę ciała lub ułatwiam jej redukcję, bo mam więcej energii od rana, bo dzięki temu mam prawidłową regularność wypróżnień, bo dbam o swoje zdrowie (to w zasadzie powinno być wymienione jako pierwsze 🙂
Teraz skoro już wiesz dlaczego warto jeść I śniadanie zaspokoję Twoją ciekawość dotyczącą tego co jeść na pierwsze śniadanie. Pomysłów wiele, ogranicza nas tylko wyobraźnia.
1. Owsianka – oczywiście możesz użyć standardowo płatków owsianych, ale inne też wchodzą w grę. Możesz użyć na przykład żytnich, gryczanych czy jaglanych. Płatki możesz zalać gorącą wodą, mlekiem lub zjeść na zimno z jogurtem. Ostatni wybór to owoce lub inne dodatki:
– klasyczna: jabłko + cynamon (pyszna w wersji zarówno ciepłej, jak i zimnej)
– rozgrzewająca: banan + miód + imbir (zdecydowanie polecam na ciepło, szczególnie zimą)
– energetyczna: banan + orzechy włoskie + wiórki kokosowe
– na trawienie: suszone śliwki + siemię lniane + płatki migdałowe
– smak lata: truskawki + borówki + maliny
– na wzmocnienie: żurawina + pomarańcza
– prosto z sadu: gruszka + słonecznik
– przed siłownią: banan + kakao + białko konopi/odżywka białkowa
2. Tosty – zapiekane kromki pieczywa razowego w piekarniku + dodatki (pomysły):
– pasta z szynką i awokado
– mozarella niskotłuszczowa + pomidor + bazylia
– pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
– pasta z tuńczykiem, czerwoną fasolą i szczypiorkiem
3. Kanapki – kromki pieczywa razowego + dodatki (pomysły):
– wędlina + warzywa
– twarożek: z rzodkiewką, szczypiorkiem, pomidorem, papryką, oliwkami, zielonym ogórkiem, koperkiem, kiełkami, owocami, konfiturą, miodem
– z jajkiem
– pasty: jajeczna, z tuńczykiem/makrelą/łososiem, z czerwonej fasoli, z soczewicy, hummus
– ser kozi/owczy
4. Omlet/jajecznica/jajko sadzone + dodatki (pomysły)
– wędlina
– pieczarki, cebula
– szczypiorek
– papryka
– oliwki
Pomysłów jest naprawdę wiele i chyba można o nich pisać w nieskończoność 🙂 oto kilka propozycji, myślę, że są tak smaczne, że warto dla nich wstać trochę wcześniej i przygotować, aniżeli całkowicie pomijać 😉
Anna Ciulkin