Wino czerwone – zalecane w diecie, czy nie ?

Wino od wielu pokoleń jest serwowane do posiłków. W zależności od potrawy, podajemy wino czerwone lub białe, wytrawne lub słodkie. Wino nie tylko poprawia walory smakowe spożywanych dań, ale także poprawia procesy trawienne. Skoro na pierwszy rzut oka, nie widać żadnych wad, dlaczego pojawia się tyle pytań na temat sytuowania czerwonego wina w naszej diecie?
Musimy wiedzieć, że wino to alkohol, który nie ma obojętnego wpływu na nasz organizm. To właśnie on jest przyczyną wielu chorób serca, wątroby, czy trzustki. Z drugiej strony – w krajach śródziemnomorskich, przyjęte jest serwowanie wina do posiłków każdego dnia, a mieszkańcom tych krajów, można pozazdrościć długiego życia w zdrowiu. Liczne badania potwierdzają, że osoby te cieszą się bardzo dobrymi wynikami badania krwi. Na przykład, poziom stężenia cholesterolu, trójglicerydów, glukozy – w porównaniu do innych populacji, ich wyniki były zaskakująco dobre. Wiąże się to z niskim występowaniem u tych osób nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, oraz zgonów związanych z tymi jednostkami chorobowymi i nowotworami.
Dieta śródziemnomorska, to dieta, w której przewagę mają warzywa, owoce, a także ryby. Głównie to te składniki diety wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Rzeczywiście, wino czerwone, również zajmuje swoje miejsce w tej diecie. Jest ono źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które zapobiegają powstawaniu miażdżycy, a więc także chorobom układu sercowo-naczyniowego. Dzieje się tak dlatego, ponieważ zostaje obniżone stężenie tzw. „złego cholesterolu” LDL we krwi, a także trójglicerydów. To te cząsteczki są odpowiedzialne za szereg chorób związanych z nieprawidłową dietą i stylem życia. Poziom stężenia glukozy we krwi również jest pozytywnie regulowany, co zapobiega powstawaniu cukrzycy. Dodatkowo antyoksydanty wykazują działanie przeciwnowotworowe. W diecie tej, wino czerwone dopuszczalne jest w ilości 100 ml na dobę.
Zwróćmy uwagę na istotę diety śródziemnomorskiej. To nie wino czerwone jest odpowiedzialne za prozdrowotne działanie, lecz tylko je wspomaga. Warzywa i owoce, również zawierają antyoksydanty, a także wysoką zawartość błonnika pokarmowego, które wywierają taki sam efekt. Te produkty to szereg witamin i minerałów, które zapewniają odporność naszego organizmu, a także jego prawidłowe funkcjonowanie. Mówiliśmy również o spożyciu ryb. Są one bogatym źródłem kwasów omega-3, których działanie jest przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a więc w znacznym stopniu usprawniają układ immunologiczny. Dodatkowo, regulują poziom stężenia cholesterolu we krwi, wywierając wpływ przeciwmiażdżycowy.
Podsumowując, wino czerwone oprócz zalet, ma również wady, o których wspomnieliśmy na wstępie. Nie jest niezbędne i nie stanowi istoty prozdrowotnego działania w diecie śródziemnomorskiej. Pamiętajmy o synergii działania pozostałych elementów diety, które są jej podstawą. Najlepszą zasadą, jest zasada „złotego środka” – czyli okazjonalne spożywanie lampki wina czerwonego, na pewno nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie. Należy jednak mieć na uwadze, aby konsumpcja ta, nie przerodziła się w obowiązkowy element naszej diety.
Anna Ciulkin