Menu Zamknij

 

Zupa marchewkowa z imbirem

48281682_2416294161751494_2074534865428021248_n

Coś ciepłego i rozgrzewającego? Może zupa marchewkowa z imbirem? Poniżej przepis i pomysł na dzisiejszy obiad  Smacznego!

Składniki (2 porcje):
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula
– 250 g marchewki
– 1 pietruszka
– 1 łyżka drobno startego imbiru
– 1/2 łyżeczki chilli
– 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
– 300 ml bulionu jarzynowego

Przygotowanie:
– W garnku zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę na oliwie z oliwek. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pietruszkę, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie co chwilę warzywa przemieszać.
– Dodać imbir, skórkę z pomarańczy i gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć garnek i gotować przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
– Odstawić z ognia, zmiksować na krem, doprawić chilli, solą oraz pieprzem.
– Można udekorować płatkami migdałowymi.

Smacznego 🙂 

Anna Ciulkin